Υγεία

Τα οφέλη της κατανάλωσης στέβιας είναι πολλά. Δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, ενώ έχει παρατηρηθεί η μειωμένη επιθυμία για την πρόσληψη γλυκών. Το τελικό προϊόν της είναι 250 έως 300 φορές γλυκύτερο από την επιτραπέζια ζάχαρη και χωρίς τις παρενέργειες που φέρνει αυτή. Είναι 100% φυσική, χωρίς χημικά.

Η στέβια όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά αντίθετα τον ωφελεί. Τα φύλλα της περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Β και φυτικές στερόλες. Έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την πλάκα στα δόντια και δεν επιδρά στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Είναι ασφαλής για τα άτομα που υποφέρουν από καντιντίαση (μύκητας Candida Albicans), διότι η ζάχαρη είναι η τροφή της κάντιντα.

Η στεβια, επίσης, θεωρείται προληπτικό της τερηδόνας, καρδιοτωνικό, επουλωτικό, περιποιητικό του δέρματος. Έρευνες γίνονται για την επίδρασή της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αφού ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και τις βλάβες του DNA. Στην Ιαπωνία, η στέβια έχει αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

Η στέβια αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίας χωρίς αλλοιωθεί ή να χάσει τη γλυκύτητά της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική.

Αποδεδειγμένα οφέλη των προϊόντων στέβια

  • Δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
  • Βοηθούν στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων
  • Μειώνουν την όρεξη για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα
  • Δεν έχουν καμία επίδραση στον γλυκαιμικό δείκτη (GL)
  • Δεν προκαλούν τερηδόνα και αποτρέπουν το σχηματισμό πλάκας
  • 100% φυσικά

Η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε ότι τοξικολογικά, τα γλυκίδια (στεβιοσίδη, ρεμπαουντιοσίδη κλπ.) του φυτού στέβια είναι τελείως ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία.

Διατροφικές πληροφορίες (ανά 100 γρ.)

Ενέργεια 0 kcal
Πρωτεΐνες 0 g
Υδατάνθρακες 0 g
Λίπος 0 g
Νάτριο 0 g

Σύγκριση με άλλα γλυκαντικά

Ιδιότητα Ασπαρτάμη Ακεσουλφάμη Κ Κυκλαμικά Σακχαρίνη Στεβιοσίδη
Τρόπος παρασκευής Συνθετική Συνθετική Συνθετική Συνθετική Φυσική
Γλυκαντική ισχύς 200 150 30 250 200
Σταθερότητα στη θέρμανση Μέτρια Σταθερή Σταθερή Σταθερή Σταθερή
Σταθερότητα σε διάφορα pH Μέτρια Σταθερή Σταθερή Σταθερή Σταθερή
Σταθερότητα στο ψήσιμο ‘Οχι Ναι Ναι Ναι Ναι
Διαλυτότητα στην αλκοόλη ‘Οχι Μέτρια ‘Οχι ‘Οχι Ναι
Σταθερότητα στο μαγείρεμα ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι Ναι
Αίσθηση πλήρωσης στόματος ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι ‘Οχι Ναι
Χρησιμοποιείται από το 1981 το 1988 το 1938 το 1879 Αιώνες

 

Σακχαρώδης διαβήτης

Η στέβια, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εναλλακτικά φυσικά γλυκαντικά παγκοσμίως, κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι άλλων γλυκαντικών, ιδιαίτερα στην καθημερινότητα όλων όσων επιθυμούν να σταματήσουν την κατανάλωση ζάχαρης χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση.

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης, που με ειδική επεξεργασία λαμβάνονται από τα φύλλα του φυτού και διατίθενται στο εμπόριο, έχουν μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη χωρίς να προκαλούν τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η κοινή ζάχαρη.

Σήμερα, οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης (το γλυκαντικό της στέβιας) είναι τόσο η βιομηχανία τροφίμων –ποτών –ζαχαροπλαστικής όσο και ο ιατρικός κλάδος που την προτιμά ως ένα άριστο υποκατάστατο της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών για τους διαβητικούς τύπου 2.

Η στέβια μεταβολίζεται από τον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης σε αντίθεση με τη ζάχαρη και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Δεν περιέχει θερμίδες, δεν περιέχει υδατάνθρακες και έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδενικό γλυκαιμικό φορτίο (G.L.).

Καθώς δεν περιέχει θερμίδες περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών και τη διατήρηση ή μείωση του φυσιολογικού βάρους, σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο του διαβήτη.

Συγκεκριμένες μελέτες σε διαβητικούς, επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση στέβιας (σε δόσεις που ισούνται ή υπερβαίνουν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) δεν προκάλεσε καμία επίδραση στην γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη, στην γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη αλλά και στα λιπίδια αίματος. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η στέβια είναι το καλύτερο και πιο ασφαλές εναλλακτικό γλυκαντικό για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ασφάλεια

Το 2008, η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) έκρινε ότι τα εκχυλίσματα της στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση.

Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.

Προσοχή: η στέβια δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή! Να συμβουλεύεστε πάντα το θεράποντα ιατρό.