Συνταγές

Μπισκότα στέβιας με κομμάτια σοκολάτας

Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουτ. γλ. θαλασσινό αλάτι
3/4 μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
1/2 κουτ. γλ. σκόνη στέβια
1 κουτ. γλ. βανίλια
1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο
1 ¼ φλιτζανιού κομματάκια σοκολάτας

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο. Σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους, κοσκινίστε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ αναμίξετε το αυγό, τη στέβια και τη βανίλια και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα ή ένα μίξερ χειρός. Προσθέστε αργά το βούτυρο και συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει κρεμώδες και μαλακό. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού σιγά – σιγά και συνεχίστε το χτύπημα. Προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας. Πλάστε το μείγμα σε μικρά μπισκότα και τοποθετήστε τα σε μια λαδόκολλα. Ψήστε για 20 έως 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Κέικ μπανάνα – αμύγδαλο με στέβια

Υλικά
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι κορν φλάουρ
2 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. σκόνη στέβια
1 φλιτζάνι πολύ ώριμες μπανάνες καθαρισμένες και λιωμένες
1/4 φλιτζανιού φυστικοβούτυρο ή μαργαρίνη
1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένο
1 φλιτζάνι γάλα (χαμηλών λιπαρών)
1 κουτ. γλ. βανίλια
1/4 φλιτζανιού ξεφλουδισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς τοποθετώντας τη σχάρα στη μεσαία θέση. Απλώστε χαρτί ψησίματος σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Ανακατέψτε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα μπολ και όλα τα υγρά σε ένα άλλο και μετά αναμίξετε το περιεχόμενο των δύο μπολ. Απλώστε το μείγμα στην φόρμα και στολίστε την με τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Ψήστε το γλυκό για 35 έως 40 λεπτά ή απλά μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσετε μέσα του να βγει καθαρό. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ξεφορμάρετέ το σε μια πιατέλα και κόψτε το σε φέτες.
Αν θέλετε να το κάνετε πιο πλούσιο μπορείτε να προσθέσετε στο βούτυρο 1/4 φλιτζανιού: ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, κομματάκια σοκολάτας ή τριμμένη καρύδα.

Γρανίτα φράουλα-γιαούρτι με στέβια

Υλικά
1 φλιτζάνι πουρέ φρέσκιας φράουλας
1 φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1/3 κουτ. γλ. στέβια σκόνη
1 κουτ. γλ. βανίλια

Εκτέλεση
Αναμίξετε καλά τον πουρέ από τις φράουλες με το 1/2 του φλιτζανιού από το γιαούρτι. Προσθέστε το υπόλοιπο γιαούρτι, τη στέβια και τη βανίλια. Ανακατέψτε μέχρι να γίνουν μια λεία μάζα. Μοιράστε το μείγμα σε 5 πλαστικές θήκες γρανίτας και καταψύξτε για περίπου 3 ώρες. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βατόμουρα, μπανάνες ή συνδυασμούς των φρούτων που προτιμάτε.

Ζεστή σοκολάτα

Υλικά
3 κουτ. σούπας κακάο
1/2 κουτ. γλ. στέβια σκόνη
4 – 5 φλιτζάνια γάλα
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλ. βανίλια

Εκτέλεση
Αναμίξετε το κακάο με τη στέβια σε ένα μέτριο κατσαρολάκι. Προσθέστε 1/2 φλιτζανιού γάλα και ανακατέψτε ώστε να γίνουν μια πάστα. Σταδιακά διαλύστε την πάστα μέσα σε 1/2 φλιτζανιού γάλα, προσθέστε το μέλι και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 2 – 3 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και τη βανίλια και συνεχίστε το βρασμό για λίγο ακόμη. Προσέξτε να μην καεί και γι’ αυτό καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή μια πρέζα μοσχοκάρυδο.

Κέικ σοκολάτας με στέβια

Υλικά
2/3 φλιτζανιού αλεύρι
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
2 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας σκόνη στέβια
2 μέτρια αυγά
1,5 κουτ. σούπας μέλι
3/4 φλιτζανιού γάλα
1/2 κουτ. γλ. βανίλια

Εκτέλεση
Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά. Αναμίξετε σε ένα άλλο μπολ όλα τα ξηρά συστατικά και προσθέστε σιγά – σιγά το βούτυρο, τα αυγά και το μέλι. Κατόπιν το γάλα και τη βανίλια. Απλώστε το μείγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήστε το για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Περιμένετε για περίπου 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Τσίζκεικ με στέβια

Υλικά
1 1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένα καρύδια
1 κουτ. γλ. σκόνη στέβιας
2 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο ή μαργαρίνη ή ταχίνι
1 φακελάκι ζελατίνη χωρίς γεύση
1 φλιτζάνι κρύο νερό (μοιρασμένο σε 1/4 και 3/4)
2 συσκευασίες τυρί κρέμα
1 κουτ. γλ. βανίλια
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη (όχι ζεστή)

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο. Βουτυρώστε μια μέτρια φόρμα του κέικ ή απλά ένα στρογγυλό ταψάκι. Σε ένα μπολ αναμίξετε τα καρύδια, 1/2 κουτ. γλ. σκόνη στέβιας και το βούτυρο. Με τα χέρια πιέστε το μείγμα στον πάτο της φόρμας έτσι ώστε να καλυφθεί και να υψωθεί και λίγο γύρω – γύρω στα τοιχώματα. Ψήστε το μέχρι να ροδίσει (περίπου 10 λεπτά). Αφήστε το να κρυώσει καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι βουτήξτε τη ζελατίνη μέσα στο 1/4 του φλιτζανιού από το κρύο νερό. Αφήστε το για ένα λεπτό. Ανακατέψτε το πάνω από χαμηλή φωτιά μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί εντελώς. Αναμίξετε στην υψηλή ταχύτητα του μίξερ το τυρί κρέμα με τη βανίλια και την υπόλοιπη στέβια μέχρι να γίνουν μια λεία μάζα. Χαμηλώστε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέστε τη ζελατίνη και το υπόλοιπο κρύο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κρατήστε ένα φλιτζάνι από το μείγμα αυτό και το υπόλοιπο απλώστε το ομοιόμορφα πάνω από τη ζύμη. Ξανατοποθετήστε το μείγμα που έμεινε στο μίξερ και αναμίξετε το σε χαμηλή ταχύτητα με την λιωμένη σοκολάτα. Προσθέστε το μείγμα σοκολάτας πάνω από το τσίζκεικ και απλώστε το με ένα μαχαίρι ώστε να πάει παντού. Αφήστε το γλυκό για περίπου 3 ώρες στο ψυγείο πριν το απολαύσετε!

Τρούφες διπλής σοκολάτας με στέβια

Υλικά
1 κουτ. σούπας γάλα 2% λιπαρά
1 κουτ. γλ. στέβια σκόνη
1 κουτ. γλ. βανίλια
1 συσκευασία τυρί κρέμα
4 κουτ. σούπας κακάο
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1/4 κουτ. γλ. στέβια σκόνη
κακάο ή χαρουπόσκονη ή καρύδα ή θρυμματισμένοι ξηροί καρποί σε μπολάκια για επικάλυψη

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε τη στέβια μέσα στο γάλα μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αφήστε την στην άκρη. Ανακατέψτε το τυρί κρέμα στο μίξερ και προσθέστε σ’ αυτό τη διαλυμένη στο γάλα στέβια και το κακάο. Συνεχίστε να ανακατεύετε για άλλα 5 λεπτά. Χωρίστε το μείγμα στα δύο, τοποθετήστε τα μέρη σε δύο μπολ και αφήστε τα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Βγάλτε το ένα μπολ απ’ την κατάψυξη πλάστε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια και περάστε τα από το μπολ με το κακάο και κατόπιν τοποθετήστε τις τρούφες σε αντικολλητικό χαρτί. Επαναλάβετε με το δεύτερο μπολ. Όταν τελειώσετε καταψύξτε και πάλι για 15 λεπτά ώστε οι τρούφες να γίνουν πιο σταθερές. Βγάλτε τις μισές από την κατάψυξη, ξεπαγώστε τες σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 λεπτά και ταυτόχρονα λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέστε το 1/4 κουτ. σούπας στέβια σκόνη και ανακατέψτε καλά. Γεμίστε ένα σκουπ (ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος παγωτού) με τη λιωμένη σοκολάτα και βουτήξτε μέσα μία – μία τις τρούφες. Κυλήστε τις μέσα σ’ αυτό καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Μπορείτε είτε να τις καταναλώσετε έτσι είτε κατόπιν να τις κυλίσετε πάνω στο υλικό της αρεσκείας σας (κακάο ή χαρουπόσκονη ή καρύδα ή θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς). Επαναλάβετε με τις άλλες μισές τρούφες που έχουν μείνει στην κατάψυξη. Μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για περίπου ένα μήνα μέσα σε πλαστικές σακουλίτσες. Απλά ξεπαγώστε τες σε θερμοκρασία δωματίου για 5 έως 10 λεπτά.

Σούπα Γκαζπάτσο

Υλικά
6 μέτριες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια
2 – 3 μικρά αγγουράκια κομμένα σε κυβάκια (φυλάξτε τα για γαρνιτούρα)
1 μέτριο γλυκό κρεμμύδι κομμένα σε κυβάκια (φυλάξτε τα για γαρνιτούρα)
χυμό λεμονιού ή λάιμ για τη γεύση
μαϊντανό κομμένο (φυλάξτε τα για γαρνιτούρα)
2 – 3 δόντια ψιλοκομμένο σκόρδο
θαλασσινό αλάτι
πιπέρι
3 σταγόνες υγρή στέβια

Εκτέλεση
Αναμίξετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και στέβια ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με τα υλικά που αφήσατε για τη γαρνιτούρα (αγγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό).