Παρασκευάστε μόνοι σας εκχύλισμα

Το εκχύλισμα των φύλλων της στέβιας είναι εκατοντάδες φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, έχει μηδέν θερμίδες κι έτσι δε φορτώνει τα γλυκίσματα σας με περιττά υγρά.

1. Συλλέξτε τη στέβια το πρωί όταν τα αιθέρια έλαια στο φυτό είναι εντονότερα. Χρησιμοποιήστε στέβια χωρίς φυτοφάρμακα, ώστε μέσω της διαδικασίας της εκχύλισης να μην συγκεντρωθούν ανεπιθύμητα χημικά. Πλύνετε τα φύλλα και τα κοτσάνια του φυτού και απομακρύνετε τυχόν καφέ τμήματα.

2. Κόψτε τα φύλλα και τα κοτσάνια χοντροκομμένα. Συλλέξτε αρκετή στέβια, ώστε να γεμίσετε δυο κούπες.

3. Αδειάστε τις 2 κούπες φύλλα στέβιας, σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά με καπάκι. Προσθέστε μια ίδιου μεγέθους κούπα αλκοολούχου αποστάγματος ή βότκας. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα με κάποια γεύση, όπως κίτρο κτλ.

4. Αφήστε το μείγμα της στέβιας να διαβρέχεται όλη τη νύχτα στο κλειστό βάζο, αλλά όχι περισσότερο από 48 ώρες. Εάν το αφήσετε περισσότερο θα αυξήσετε την πικράδα του. Ανακατέψτε ή κουνήστε απαλά το μείγμα αρκετές φορές.

5. Στραγγίστε το μείγμα με ένα φίλτρο του καφέ ή ένα τουλπάνι. Το εκχύλισμα θα πρέπει να εμφανίζεται πρασινωπό.

6. θερμάνετε το εκχύλισμα σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Το αλκοόλ θα εξατμιστεί και θα μείνει το συμπυκνωμένο εκχύλισμα.

7. Αποθηκεύστε το εκχύλισμα στο ψυγείο για τρεις μήνες. Για να αραιώσετε το εκχύλισμα με νερό, κάντε πρώτα τις κατάλληλες γευστικές δοκιμές για να δείτε πόσο δυνατό το θέλετε.