Η χρήση των φρέσκων φύλλων

1. Κόψτε το φυτό στα τέλη του καλοκαιριού ή νωρίς το φθινόπωρο, όταν εμφανιστούν τα λευκά άνθη του. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι κηπουρικής και κόψτε περίπου τα 2/3 του φυτού Φρέσκα φύλλα στέβια.

2. Αφαιρέστε τα φρέσκα φύλλα στέβια που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και δέστε τα υπόλοιπα κοτσάνια με τα φύλλα με ένα σκοινάκι. Κρεμάστε τα ανάποδα σε ένα καρφί, σε ένα ζεστό μέρος με ηλιοφάνεια για να αποξηρανθούν για μετέπειτα χρήση. Ανάλογα με το φως και τον ήλιο, θα χρειαστεί γύρω στη μια εβδομάδα για να αποξηρανθούν.

3. Πλύνετε τα φρέσκα φύλλα που έχετε κόψει από το φυτό και απομακρύνετε τυχόν βρωμιά, σκόνη και έντομα.

4. Βάλτε ένα ή δυο φύλλα στέβια σε ένα φλιτζάνι με ζεστό τσάι ή σε ένα ποτήρι με κρύο τσάι ανάλογα με το πόσο γλυκό προτιμάτε το ρόφημά σας. Χρησιμοποιήστε τα φρέσκα φύλλα στις σαλάτες, τις σάλτσες σας, τους χυμούς ή τα ποτά σας.

5. Το πώς θα χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της στέβια, εξαρτάται από τη φαντασία σας και τις γευστικές προτιμήσεις σας. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα φύλλα σε φρουτοσαλάτες, για την παρασκευή θρεπτικών και υγιεινών smoothies και σε οτιδήποτε θέλετε να γλυκάνετε.


Γενικά τα Φρέσκα φύλλα στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν ένα γλυκαντικό εκχύλισμα για σάλτσες και παρόμοια φαγητά. Ωστόσο, τα φρέσκα φύλλα έχουν περιορισμένες χρήσεις. Η καλύτερη χρήση τους είναι η προσθήκη τους σε τσάγια. Δοκιμάστε να τα βουτήξετε σε συνδυασμό με δυόσμο, χαμομήλι ή άλλο αγαπημένο σας βότανο ή φυτικό μείγμα και θα έχετε ένα θαυμάσιο, γλυκό, εύγευστο τσάι χωρίς κατεργασμένη ζάχαρη ή χημικά πρόσθετα. Ωστόσο, πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα φύλλα στο αγαπημένο σας τσάι, βουτήξτε λίγα φύλλα στέβια σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και πιείτε το απλό, φρέσκο τσάι στέβια. Αυτό θα σας δώσει μία ιδέα της δυνατότητας της γλυκύτητας της στέβια και θα σας επιτρέψει να γευθείτε τη μοναδική γεύση της στέβια.

Τα φυσικά γλυκαντικά που ίσως έχετε στην κουζίνα σας, περιλαμβάνουν σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, σιρόπι σφένδαμου, μέλι ή και στέβια. Το καθένα παρέχει γλυκύτητα κι έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση. Το μοναδικό τους όμως μειονέκτημα είναι ότι όλα προσθέτουν θερμίδες και σάκχαρα. Η στέβια σας επιτρέπει να γλυκαίνετε φαγητά και ποτά χωρίς να προσθέτετε θερμίδες, σάκχαρα ή τεχνητά χημικά στην δίαιτά σας.