Καλλιέργεια στη γλάστρα και τον κήπο

Η στέβια μπορεί να καλλιεργηθεί είτε από επαγγελματίες αγρότες είτε από ερασιτέχνες. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα ή στον κήπο από ερασιτέχνες κηπουρούς, καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Σπορά και μεταφύτευση

Οι σπόροι της στέβιας είναι πολύ μικροί και έχουν περιορισμένη ικανότητα να βλαστήσουν και για να φυτρώσει το φυτό θα πρέπει να παραχθούν σπορόφυτα.

Η ιδανική εποχή για φύτευση είναι στις βορειότερες περιοχές τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ στις νοτιότερες τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Να θυμάστε ότι οι σκουρότεροι σπόροι –σχεδόν μαύροι- έχουν υψηλότερα ποσοστά βλάστησης.

Βεβαιωθείτε ότι έδαφος που φυτεύετε στραγγίζει εύκολα. Το συνηθισμένο πλούσιο, πηλώδες χώμα που χρειάζονται τα κοινά φυτά και τα λαχανικά είναι ιδανικό και για τη φύτευση της στέβιας. Η στέβια συνήθως προτιμά ουδέτερο pH και όχι πολύ βαριά εδάφη.

Σε καρτέλα για σπορείο, γεμίστε με πηλώδες ή αργιλώδες χώμα τα ειδικά δοχεία. Τοποθετήστε στην επιφάνεια του κάθε δοχείου 2-3 σπόρους και καλύψτε τους απαλά με ψιλή τύρφη σε πάχος 3-4 χιλιοστών. Τοποθετήστε από πάνω ένα διαφανές πλαστικό καπάκι.

Ψεκάζετε δύο φορές κάθε μέρα πρωί και απόγευμα, χωρίς να δημιουργείτε λασπώδες χώμα για να μην σαπίσουν οι σπόροι. Μετά από 15 ημέρες ποτίστε μια φορά την ημέρα ψεκάζοντας.

Για εντατικό και πετυχημένο φυτώριο είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες φθορισμού για την παροχή φωτός και τη διατήρηση της θερμοκρασίας. Την πρώτη ημέρα, κρατήστε τα φώτα αναμμένα για 24 ώρες. Στη συνέχεια, διατηρήστε το φως αναμμένο για τουλάχιστον 15 ώρες την ημέρα και για τρεις εβδομάδες μετά τη σπορά. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 24 – 25° C. Μετά την τρίτη εβδομάδα, η θερμοκρασία του χώρου μπορεί να μειωθεί στους 18° C.

Οι σπόροι θα πρέπει να μείνουν στο σπορείο τουλάχιστον 8-10 εβδομάδες πριν μεταφυτευθούν έξω. Λογικά, τα σπορόφυτα θα εμφανιστούν σε 7-14 ημέρες. Αφαιρέστε το κάλυμμα μόλις αναδειχθούν τα φυντάνια σας. Όταν βγουν τα σπορόφυτα ποτίζετε κάθε 2 ημέρες, ώστε το χώμα να είναι ελαφρά υγρό.

Μόλις ξεπεταχθούν τα φυτά, θα πρέπει να μεταφυτευθούν στη γλάστρα ή τον κήπο, αφού σιγουρευτούμε ότι οι θερμοκρασίες τη νύχτα δεν πέφτουν κάτω από 10° C και δεν υπάρχουν ανοιξιάτικοι παγετοί. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βγάζετε τα φυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ ξαναβάζετέ τα μέσα.

Μια απόσταση γύρω στα 25 με 45 εκατοστά μεταξύ των φυτών θεωρείται καλή. Η στέβια απαιτεί μικρές ποσότητες νερού, χαμηλή λίπανση, ενώ η συγκομιδή της είναι πολύ εύκολη. Ενώ μεγαλώνει το φυτό θα πρέπει και πάλι να προσέξουμε τόσο τις χαμηλές θερμοκρασίες όσο και τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα υγρασίας στις ρίζες.

Το κομπόστ ή οποιαδήποτε οργανική λίπανση βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους και βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού. Ένα αχυρόστρωμα είναι επίσης καλή ιδέα για να κρατήσει την υγρασία του χώματος, αφού η στέβια έχει ρηχές ρίζες.

Η ανάπτυξη του φυτού είναι αργή στην αρχή, αλλά επιταχύνεται στα μέσα του καλοκαιριού. Σε γενικές γραμμές, η στέβια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως τα κηπευτικά. Φροντίστε να έχει άφθονο ήλιο.

Οι σπόροι της στέβιας που δεν φυτεύονται μέσα σε μερικές εβδομάδες θα πρέπει να φυλάσσονται σε ένα αεροστεγές, γυάλινο βάζο, προστατευμένοι από φως, στο ψυγείο.

Συγκομιδή και αποξήρανση

Η καλύτερη περίοδος κοπής των φυτών είναι το διάστημα λίγο πριν από την άνθιση, που συμπίπτει σε χρονική περίοδο ογδόντα έως ογδόντα πέντε ημερών από τη μεταφύτευση. Συνήθως η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο, όταν αρχίζει η μέρα και μικραίνει.

Όταν έρθει ο χρόνος της συγκομιδής, η εύκολη τεχνική είναι να κόψετε τα κλαδιά με ένα κλαδευτήρι πριν πάρετε τα φύλλα. Για να επιβιώσουν τα φυτά σας το χειμώνα στην περίπτωση που τα έχετε έξω, προσπαθήστε να μην κόψετε τα κλαδιά τους πολύ κοντά. Του χρόνου είναι πιθανό ότι θα αποδώσουν περισσότερο, αλλά την επόμενη χρονιά θα πρέπει να τα αλλάξετε.

Συνήθως, τα φύλλα της στέβιας χρησιμοποιούνται αποξηραμένα, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε ακόμα και με φρέσκα φύλλα. Για να αποξηράνετε τα φύλλα του φυτού τοποθετήστε τα στον ήλιο περίπου για 12 ώρες. Όχι παραπάνω, γιατί μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε στεβιοσίδη του τελικού προϊόντος. Πολύ σημαντική είναι η καλή κυκλοφορία του αέρα κατά τη διαδικασία αυτή. Η αποξήρανση των φύλλων θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή, αλλιώς τα φύλλα χάνουν την καλή τους ποιότητα, γιατί μειώνονται οι γλυκοζίτες. Τα αποξηραμένα φύλλα μπορείτε να τα διατηρήσετε για χρόνια πολύ καλά κλεισμένα σε γυάλινα βαζάκια και να τα αλέθετε κάθε φορά που χρειάζεται.

Η σύνθλιψη των αποξηραμένων φύλλων είναι το τελικό βήμα για την απελευθέρωση της γλυκαντικής δύναμης της στέβιας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε σε έναν μύλο του καφέ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα φύλλα ολόκληρα στο τσάι σας, τις σαλάτες ή τα ποτά σας.